Amerikaanse boekenrecensenten voelen zich bedreigd

De Amerikaanse boekenrecensenten komen in het verweer tegen de teloorgang van hun vak. Ze stellen vast dat steeds meer Amerikaanse dagbladen beduidend minder plaats inruimen voor grondige recensies. Daarom is de National Book Critics Circle een campagne begonnen "to save book reviews." De organisatie, die in 1974 werd opgericht, telt zo'n 700 gerenommeerde boekenrecensenten onder zijn leden. Ondanks het feit dat toonaangevende kranten als The Washington Post en The New York Times wel degelijk nog stevige boekenbijlagen maken en veel aandacht besteden aan literatuur, zijn er talloze andere belangrijke Amerikaanse kranten (zoals de Los Angeles Times, Chicago Tribune, Village Voice en de Dallas Morning News) die de laatste maanden hun recensies wegmoffelen, inkrimpen of integreren in andere rubrieken. "We zijn de slinkende recensies moe", zo luidt het. De critici klagen ook het feit aan dat boekrecensenten met jarenlange ervaring bij veel kranten langzaam de deur gewezen worden. Ze wijzen er verder op dat kranten alsmaar klagen over de toekomst van hun printversie, maar nét die bijlagen ontmantelen die het gedrukte woord centraal stellen. Als onderdeel van de campagne zal de National Book Critics Circle op haar blog Critical Mass getuigenissen plaatsen van schrijvers, uitgevers en recensenten over de kwestie en wordt gepoogd om de achtergronden van deze ontwikkelingen preciezer te duiden. Ze reiken ook strategieën aan waarmee boekrecensies kunnen 'gered' worden en er komen petities wanneer bepaalde recensenten of boekenbijlagen onder vuur komen te liggen. Zie ook dit bijpassende blogbericht uit The Guardian.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening