Paul Auster krijgt hoge Franse onderscheiding

De Amerikaanse schrijver Paul Auster heeft in New York de eretekens van "commandeur dans l'ordre des Arts et Lettres" gekregen, zo meldt AFP. "Van alle Amerikaanse auteurs, ben jij de meest Franse", zei de Franse ambassadeur Jean-David Levitte, die hem gisteren de hoge Franse onderscheiding opspelde. De diplomaat herinnerde aan Austers kennis van de Franse cultuur en sprak over Austers vierjarige periode in Frankrijk, tijdens dewelke hij Franse po√ęzie (van onder meer Mallarm√©) vertaalde. Auster, die in het land van Marianne een groot en hondstrouw lezerspubliek heeft, raakte tijdens de ceremonie helemaal zijn kluts kwijt: "Ik ben zo ontroerd dat ik amper weet wat te zeggen. [...] Ik heb zoveel geleerd van Frankrijk, het land heeft me zoveel geschonken. Deze onderscheiding is een band tussen schrijver en lezers en ik voel me er in hoge mate door vereerd. En ik wil jullie enkel zeggen: dank, dank, zoveel dank aan u allen." De plechtigheid vond plaats in het kader van de opening van het zesdaagse PEN World Voices Festival, een forum van het PEN American Center waarop onwaarschijnlijk veel internationale schrijvers aanwezig zijn (zie de indrukwekkende lijst hier). Salman Rushdie fungeert dit jaar zelfs als voorzitter. Het thema van het festival is Home & Away. Op deze pagina kun je in de loop van het festival audiobestanden (met schrijverslezingen en interviews) downloaden. Zie ook The New York Times voor de politieke intenties van het literaire festival.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening