Recensieweb en Literatuurplein in nieuw jasje

Twee Nederlandse literatuursites hebben hun aanbod bijgestuurd. Recensieweb heeft zich grondig vernieuwd, onder meer met steun van het VSB Fonds. Naast meer recensies zijn er nu ook opiniestukken en interviews. Tevens zijn de navigatie en zoekmogelijkheden verbeterd. Recensieweb is een initiatief van letterenstudenten, met name van de masteropleiding Redacteur/editor van de Amsterdamse universiteit en heeft de ambitie om zo volledig mogelijk het nieuwe Nederlandstalige proza te bespreken. Dat gebeurt kranig, maar soms met wisselend resultaat. Op de opiniepagina is een schaduwjury actief die de shortlist van belangwekkende literaire prijzen becommentarieert. Ook het degelijke Literatuurplein, "het Nederlandse digitaal kennis- en ontmoetingsplein voor literatuur", heeft zich opgefrist. Als vanouds biedt de site onder impuls van Jef van Gool goed gedocumenteerde berichten over literaire prijzen en evenementen, is er een tjokvolle agenda en kun je er ook de Nederlandse teletekst-pagina's over literatuur prima volgen. Er is nu ook een literaire tijdlijn aangebracht en niet minder amusant is de literaire wereldkaart, al is zij duidelijk nog in status nascendi. Ook de columns van Annemiek Neefjes zijn geregeld lezenswaardig. Tenslotte signaleren we ook nog het weblog De recensie, waar gepoogd wordt "vergeten literaire pareltjes" te recenseren. De iniatiefnemers (o.m. journalist Maarten Dessing van Boekblad) voeren naar eigen zeggen "een strijd voor erkenning van boeken die uit de actualiteit zijn verdwenen."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening