Zeldzame geluidsopnames van Ezra Pound online

Een aantal zeldzame en bijzondere geluidstapes van de controversiële poëzievernieuwer en modernist Ezra Pound (1885-1972) zijn door de University of Pennsylvania zopas online beschikbaar gemaakt, zo melden zij in een persbericht. Dat gebeurt via PennSound, een site die geldt als een van de grootste digitale online poëzie-archieven ter wereld. De opnames worden omlijst door een zeer gedetailleerd essay van Richard Sieburth. 'The Sound of Pound' omvat ook voorlezingen aan de Harvard University in 1939 en Washington in 1958. De tapes behelzen eveneens de lezing van zijn beroemde Canto XLVI in 1942, als onderdeel van zijn radiospeeches op de Italiaanse radio en voorlezingen van Confucian Odes in Spoleto in 1970, naast voorheen onbekende privé-opnames uit 1962-1972. De erven Ezra Pound werkten ijverig mee om de opnames voor niet-commercieel gebruik beschikbaar te maken. Via Penn Sound zijn het voorbije jaar liefst 8 miljoen downloads van poëzieopnames gebeurd. Hier staat de erg uitgebreide lijst van beschikbare auteurs en geluidsfragmenten. [foto: Ezra Pound, door Robert Klein]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening