Paus klopt Duitse schrijvers als 'invloedrijkste denker'

Volgens het Duitse maandblad Cicero is paus Benedictus XVI de invloedrijkste Duitstalige denker. Hij prijkt op nummer één in hun jaarlijkse lijst van belangrijkste Duitse intellectuelen. Martin Walser en Günter Grass staan respectievelijk op de tweede en de derde plaats. De top-tien wordt aangevuld met satiricus Harald Schmidt, literatuurcriticus Marcel Reich-Ranicki, auteurs Peter Handke en Elfriede Jelinek, publiciste Elke Heidenreich, journaliste Alice Schwarzer en filosoof Jürgen Habermas. De rangorde is gebaseerd op vermeldingen in de 160 voornaamste Duitse kranten en weekbladen. Ook citaten op internet en bronnenverwijzingen in het Munzinger-Referenzarchiv werden in aanmerking genomen. Paus Benedictus XVI heeft zijn plaats volgens Cicero (Magazin für Politische Kultur) te danken aan zijn Regensburger Rede en een boek over Jezus van Nazareth. Ze omschrijven het veranderde Duitse intellectuele klimaat merkwaardig genoeg als een "aufstieg der Optimisten." Details en beschouwingen over de Cicero-lijst (mét stijgers en dalers) staan hier. Grass, die vorig jaar één stond, tuimelde naar beneden na alle polemieken rond de bekentenis over zijn lidmaatschap van de Waffen-SS. Die gaan trouwens onverminderd door, nu Klaus Wagenbach zich in Die Zeit met notities uit het begin van de jaren zestig in het debat ten faveure van Grass heeft geworpen, zie de FAZ én Der Tagesspiegel. Hij zegt te kunnen aantonen dat Grass toen al over zijn lidmaatschap van de Waffen-SS heeft gesproken. Wagenbach, ook bekend voor zijn Kafka-biografieën, had toen met Grass lange gesprekken met het oog op een te schrijven biografie. De Papieren Man meldde eerder dat Grass in een interview met de Duitse radio in 1968 al opening van zaken over zijn oorlogsverleden gaf. Onlangs verscheen De rokken van de ui in een Nederlandse vertaling. Het is afwachten in welke zin de binnenkort te verschijnen Engelse vertaling de polemiek weer verder zal oprakelen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening