VSB-Poëzieprijs naar Tomas Lieske

De Nederlandse auteur Tomas Lieske krijgt de veertiende VSB Poëzieprijs voor zijn bundel Hoe je geliefde te herkennen (Querido). De VSB-Poëzieprijs is de belangrijkste poëzieprijs van de Lage Landen en omvat een bedrag van 25.000 euro en een sculptuur van Linda Verkaaik. Volgens de jury is "met enthousiasme en overtuiging" gekozen voor Lieskes bundel waar "het taalplezier van afdruipt, waarin het ene na het andere register met het grootste gemak wordt opengetrokken en die speels en virtuoos tegelijkertijd is." Het is ook een bundel die "in elk gedicht het mysterie dat ons gaande houdt als een broos ei koestert en die op onnavolgbare wijze de opwinding en de vreugde van de liefde schildert." In Uitgelezen, de boekenbijlage van De Morgen, omschreef Bart van der Straeten woensdag ll. de bundel als volgt: "Hoe je geliefde te herkennen cirkelt in alle mogelijke opzichten rond de kracht van de seksualiteit. In brede, maar nooit overvolle verzen refereert Lieske aan mythologie, aan de Bijbel, aan de Nederlandse politiek, aan zijn eigen ouders en aan de alledaagse werkelijkheid. Lieske dicht even gemakkelijk over Beatrix en Marilyn Monroe ("Wie wil in godsnaam met Beatrix naar bed / en wie wil niet met Marilyn van alles?") als over Azazel, een apocriefe demon die gemeenschap had met sterfelijke vrouwen, of over een del de luxe." Lieske kreeg voor zijn roman Franklin in 2001 al de Libris Literatuurprijs. De andere vier genomineerden waren De herfst van Zorro van Al Galidi, De voorbode van iets groots van Dirk van Bastelaere, IJsgang van Anneke Brassinga en Wuif de mussen uit van Joke van Leeuwen. De jury bestond uit de dichters Henk van der Waal (voorzitter), Jan Baeke, Stefan Hertmans, Esther Jansma en Albertina Soepboer.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening