Le Monde des Livres looft Dendooven, Moeyaert en Enquist

De literatuurbijlage van de Franse krant Le Monde is de laatste tijd alert voor publicaties uit de Lage Landen. Vorige week mocht Cees Nooteboom een bespiegeling schrijven over de Franse vertaling van Geert Maks In Europa (zie ons eerder signalement en dat van Margot Dijkgraaf op NRC-boekenblog). In Le Monde des Livres van deze week is er lof te rapen voor de Nederlandse schrijfster Anna Enquist en de Vlamingen Gerda Dendooven en Bart Moeyaert. De bijlage pakt uit met een uitgebreide, lovende bespreking van de Franse vertaling van Anna Enquists roman De thuiskomst. Het boek is onder de titel Le Retour verschenen bij Actes Sud. Le Monde spreekt van "een grote roman" en een "meticuleus portret" van de vrouw van ontdekkingsreiziger James Cook. In een kortere recensie worden de Vlaamse jeugdschrijvers Gerda Dendooven en Baert (sic) Moeyaert vervolgens omschreven als "twee vertegenwoordigers van de creativiteit van le plat pays inzake uitgaven voor de jeugd." Het door Dendooven geschreven en geïllustreerde Où est maman? (een vervolg op Roodkapje) heet "une parade fantaisiste qui clignote à chaque page," (Dendoovens boekje werd eind 2006 als gelegenheidsuitgave al op grote schaal in Seine-Saint Denis verspreid). Moeyaerts versie van het Russische sprookje Olek à tué un ours (gemaakt in samenwerking met Wolf Erlbruch en Wim Henderickx) valt al evenzeer in de smaak. Le Monde vindt dat Moeyaert slaagt in al wat hij onderneemt. België was deze week trouwens eregast op de 44-ste Children's Book Fair van Bologna.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening