Opmerkelijke uitgeverswissel van Pierre Michon en François Bon

Er valt een verrassende 'transfer' te melden in de Franse uitgeverswereld. Pierre Michon en François Bon, twee uitgesproken 'literaire' auteurs die zich steeds terughoudend hebben opgesteld ten aanzien van grote commerciële uitgeverijen en de kleinschaligheid hoog in het vaandel voeren, maken de overstap naar Albin Michel. Albin Michel staat bekend als de uitgeverij van succesauteurs als Mary Higgins Clark, Jean-Christophe Grangé en vooral Amélie Nothomb. Le Figaro littéraire verbaasde zich vrijdag in hoge mate over de stap van Bon en Michon, die volgens de krant "moeilijk toegankelijke literatuur" schrijven. De veelgeprezen, intussen 62-jarige Michon komt bij Albin Michel met het boek Entretiens sur la littérature. De 54-jarige François Bon, die hoge ogen gooide met zijn veelstemmige roman over de fabriekssluitingen van de Koreaanse multinational Daewoo, zal er een biografie van Bob Dylan publiceren, nadat hij eerder ook een boek over The Rolling Stones schreef. Michon werd tot voor kort uitgegeven door het zelfstandige Verdier, Bon ging al eerder weg bij Verdier en gaf een aantal boeken uit bij Minuit en recent bij Fayard. Beide auteurs krijgen in Nederland vertalingen via Van Oorschot. Van Michons meesterwerk Roemloze levens, vertaald door Rokus Hofstede, is daar zopas een vierde druk verschenen. Van Bon komt in mei 2007 in een vertaling van Marianne Kaas Daewoo: de wegwerpfabriek uit. "De roman bevat de in spreektaal weergegeven gesprekken met een aantal vrouwelijke werkneemsters van Daewoo. Daarmee geeft Bon deze vrouwen een stem en een gezicht en voorkomt hij dat ze zonder meer in de anonimiteit verdwijnen. Het zijn gedetailleerde portretten van mensen die met galgenhumor en cynisme optornen tegen het economische tij en daar niet alleen materieel maar soms ook psychisch het onderspit bij delven", schrijft de uitgeverij. François Bon, die ook schrijfateliers leidt, heeft trouwens een uitstekende website en is ook de aanstichter van Remue.net, een niet minder boeiend vertrekpunt voor ontdekkingsreizen in de Franse letteren. Op 24 mei 2007 komt Bon naar Nederland voor de presentatie van Daewoo: de wegwerpfabriek in het Maison Descartes. De dag erna verzorgt hij een schrijfatelier in de Alliance Française. [foto: Pierre Michon]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening