Papierman(d) - aflevering 17

Rubriek met literair restnieuws & allerhande leesvoer in linkverpakking:
**Le Monde komt met een verhelderend dossier over de rol van literaire agenten en werpt de vraag op waarom Franse auteurs zich niet beter aan het buitenland weten te verkopen: "Franse uitgevers beschouwen literaire agenten nog te vaak als een parasiet," zo zegt uitgeefster Hélène d'Ormesson. Zie ook hier én deze literaire agenten-legende.
**Adam Gropnik schrijft in The Guardian over de blijvende bekoring van Le grand Meaulnes van Alain-Fournier. In dezelfde Guardian Review wordt het levensverhaal van Isabel Allende herbeschouwd.
**Wordt het woord McEwanesque binnenkort in het woordenboek opgenomen, vraagt The Guardian zich op zijn blog af? Het staat beeldig om een boek van Ian McEwan bij de hand te hebben, zo weet zelfs Tory-leider David Cameron, die zich tijdens zijn campagne laat fotograferen terwijl hij in de metro On chesil beach leest.
**Johan de Haes recenseert het zonet in vertaling verschenen Nachthuis van Martin Amis bij het VRT-nieuws.
**The New York Times bespreekt een berg nieuwe Shakespeare-boeken.
**De Franse filosoof Michel Onfray becommentarieert de Franse presidentsverkiezingen bij Le Nouvel Observateur.
**
De intrede van de Oeuvres poétiques van Louis Aragon in de Pléiade, precies 25 jaar na zijn dood in 1982, nader bekeken door L'Express.
**Het tijdschrift Europe heeft een themanummer over Verlaine.
**Internetverkoop van boeken blijft de gemoederen beroeren, naar aanleiding van het Salon du Livre Ancien et de l'Estampe te Parijs, zie hier.
**Dit lange weekend viert het Westvlaamse Damme zijn 10-jarig bestaan als boekendorp, zij het dat de verwachtingen niet helemaal zijn uitgekomen. Frederik Lucien de Laere wordt aangesteld als stadsdichter en er is een extra grote boekenmarkt, zie meer details hier. In het Zeeuwse Middelburg vindt op zondag 6 mei de achtste editie van Middelburg Boekenstad plaats, met 125 kramen zowat het "grootste boekenevenement in Zuid-West Nederland", zie Boekendingen.
**NRC-chef Boeken Pieter Steinz had een publiek gesprek met Gerbrand Bakker (nog in de running voor de Libris-literatuurprijs met Boven is het stil), hier na te beluisteren.
**Renate Dorrestein, van wie een nieuwe roman op komst is, wordt gastschrijver aan de Universiteit van Leiden, zie De Volkskrant.
**Enkel maar lof voor Anne Provoost en In de zon kijken, zie deze recensie in Het Parool: "een doorwrocht juweeltje."
**Columniste Chris van Camp schrijft op het Klara-Ramblasblog een brief aan de herrezen Heathcliff aka Serge van Duijnhoven, die reageert met een epistel dat een redelijk grote kans maakt om als 'langste blogreactie' in de annalen van de blogosfeer te worden geboekstaaafd.
**Een stevig interview met Yves Desmet, die opnieuw meer gaat schrijven en dezer dagen als algemeen hoofdredacteur van De Morgen wordt afgelost door Klaus van Isacker, staat in De Groene Amsterdammer: "Net als op school wordt er altijd van je verwacht dat je dingen doet die je goed kunt, uit ambitie. Zo is het ook met het hoofdredacteurschap gegaan: het heeft mijn hart nooit echt gehad, ik heb schrijven altijd leuker gevonden. Nu ik dat weer ga doen, zeggen sommige collega’s tegen me: “Ik wou dat ik dat ook kon." Het cliché is waar: iedere journalist wil hoofdredacteur worden, behalve wie het al geweest is." De Groene Amsterdammer schrijft: "Dat hij het goed deed als hoofdredacteur van De Morgen is geen grootspraak."
**Jan Coucke (die zijn onlangs stopgezette Leeskamer-blog - tot ons groot genoegen - als De Leestafel herneemt én als blogroll in een fris gewaad heeft gestopt) duikelt voor de gelegenheid zelfs een waarlijk niet te missen You Tube-filmpje van Serge Gainsbourg op, die een braaf luisterende groep dames vergast op Je suis venu te dire que je m'en vais (let vooral op de beaat schommelende hoofden en de opwippende voetwreven aan het eind van de clip).
**Dezelfde Groene Amsterdammer heeft ook een interview met de Amerikaanse Vendela Vida, auteur van Waar niemand is, woensdag ll. trouwens ook geportretteerd in Uitgelezen van De Morgen.
**Het nieuwste nummer van het driemaandelijkse literaire tijdschrift Revolver rolt de loper uit voor samenwerkingsprojecten tussen Vlaamse en Zuid-Afrikaanse kunstenaars en dichters: E-Pos II is de tweede vrucht van deze kruisbestuiving, zie hier voor de inhoud. Lees ook het fragment van Joseph Pearce uit zijn work in progress Vaderland, een roman "waarin hij zich probeert voor te stellen wat er met zijn joodse voorvaderen op cruciale ogenblikken in hun geschiedenis is gebeurd."
**Bij wijze van luchtig dessert: een aardig boekenfilmpje op Bibliobsession: I want to be a librarian.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening