Elsschot krijgt een verjaardagsweekend

Op 7 mei 2007 is het 125 jaar geleden dat de Antwerpse schrijver Willem Elsschot (1882-1960) werd geboren. Oorspronkelijk zou de stad Antwerpen in 2007 een volwaardig Elsschot-jaar in de steigers zetten. Maar dat bleek een tikje té ambitieus. De herdenking is intussen gespreid over de komende vier jaar om tot een culminatiepunt te komen in 2010, wanneer Elsschot vijftig jaar overleden is. De aftrap voor het vierjarig programma De stad van Elsschot wordt nu op 19 en 20 mei gegeven met het verjaardagsweekend Op stap met Elsschot. Tijdens dat Hemelvaartsweekend ligt de klemtoon op de Antwerpse locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in leven en werk van de zakenman-schrijver. Literaire wandelingen, interviews, de opening van het Elsschotplein en zowaar zelfs stand-up comedy moeten Elsschot tot leven wekken. In het programma-onderdeel Het raadsel Alfons De Ridder wordt historisch filmmateriaal opgeduikeld. Martine Cuyt, auteur van Willem Elsschot. Man van woorden, heeft het over de interviews met de laatste getuigen die de man persoonlijk gekend hebben. Guusje van Tilborgh brengt haar monologen (op tekst van Erik Vlaminck) over de vrouwen in leven en werk van Elsschot. Elsschots officiële biograaf Vic van de Reijt zal een stand van zaken geven over zijn project. De dwalende Elsschot bundelt dan weer een reeks tochten door de stad. Een hoogtepunt wordt de rondleiding met De Morgen-journalist en auteur van Dwaalspoor, Eric Rinckhout, die de route van Het dwaallicht in hedendaags perspectief zet. Tom Lanoye en Guido Lauwaert lezen hun favoriete Elsschotfragmenten, terwijl Vitalski het complete dichtwerk ten tonele brengt. Ook Koen Peeters, Saskia De Coster en Stijn Vranken gaan aan de slag met Elsschot, net als de nieuwste generatie stand-up comedians Gunter Lamoot, Alex Agnew en Sammy Deburggraeve. Jan Greshoff, de grote pleitbezorger van Elsschot in Nederland, wordt herdacht met een rijmelarijkabinet. Alle info over het project van Antwerpen Boekenstad is pas vanaf 19 april te vinden op www.destadvanelsschot.be.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening