Nederlandstalig briefje van Voltaire opgedoken

In het Friese historische en letterkundige museum Tresoar te Leeuwarden heeft de Leidse onderzoeker C.D. Van Strien een brief in het Nederlands ontdekt van de Franse verlichtingsfilosoof en schrijver Voltaire (1694-1778), zo meldt onder meer Tubantia. Voltaire was tussen 1713 en 1743 een geregeld bezoeker van Holland. Niet bekend was dat hij het Nederlands zo goed beheerste dat hij zelfs in die taal kon schrijven. Het bedankbriefje (hier te bekijken) bevat een reactie op een vertaling in het Nederlands van Voltaires lofdicht op de Friese politicus Willem van Haren (1710-1768). Van Haren, zelf destijds een vermaard dichter, bewonderde Voltaire bovenmatig. De spelfouten in het briefje zoals omzicthicheid (omzichtigheid), neet (niet) en better (beter) nemen we er graag bovenop. Onderzoeker van Strien verstrekt in deze tekst gedetailleerde uitleg bij zijn vondst. Hij sluit niet uit dat Voltaire, die tussen 1741 en 1743 ook voor langere perioden in Brussel woonde, nog meer van dergelijke briefjes schreef. Dit is wel het eerste dat boven water is gekomen. Over Voltaire en Holland is ook de door Jan Pieter van der Sterre in 2006 samengestelde bloemlezing van belang, met teksten waarin Voltaire zich over Nederland en zijn inwoners uitliet: Voltaire en de Republiek – teksten van Voltaire over Holland en de Hollanders (Atlas), zie ook hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening