Amerikaanse universiteiten prikkelen boekverzamelaars

Echte bibliofielen zijn vaak einzelgängers. Het liefste koesteren ze hun uitdijende collectie in een verregaande beslotenheid. Sommigen zullen slechts node hun papieren kleinoden aan de buitenwereld tonen of bezoekers met vrije hand laten toetasten. Laat staan dat bibliofielen met elkaar in competitie gaan en een jury in hun boekenwalhalla mag komen grasduinen. Toch blijkt het aan Amerikaanse universiteiten en scholen een wijd verbreide gewoonte te zijn om prijzen uit te reiken voor jonge boekverzamelaars. En als je het zo leest is het al bij al een behartenswaardig initiatief. Een van de meer gereputeerde prijzen in het genre is de Adrian Van Sinderen Book Collecting Prize aan Yale University, die dit jaar al aan zijn vijftigste editie toe is en geldprijzen van 700 tot 1000 dollar voorziet. De prijzen moedigen de aanleg van privé-bibliotheken en boekverzamelingen aan en willen het leesplezier bevorderen bij undergraduates, zo klinkt het. De verzameling mag zich zowel toespitsen op bepaalde auteurs of op (deel-)onderwerpen. Daarbij zijn kwantiteit of geldwaarde niet doorslaggevend. De stille hoop is dat de betrokkenen zich vervolgens ook beroepshalve in boekenwereld of antiquariaten zullen begeven. Dit jaar ging de prijs naar Alexa Garvoille, zo meldt de Yale Daily News. Zij wist een hoogstaande, meertalige collectie van (slechts...?) 60 boeken van Samuel Beckett aan te leggen. Toch was er consternatie bij de jury toen ze vaststelden dat Garvoille nogal veel aantekeningen had gemaakt in de dure boeken. Bovendien bleek dat de jonge bibliofiele voor de aanwas van haar collectie weinig gebruik maakte van het internet of E-bay. Garvoille heeft intussen haar lesje geleerd en maakt nu enkel nog krabbels in Beckett-boeken die nog in druk zijn. Ze is voorgoed geïntroduceerd in de wereld van de bibliofielen: "Wow, there are so many books that I could own, and it’s not totally crazy." Volgens het artikel zijn de winnaars van de Van Sinderen Book Collecting Prizes gaandeweg een echte community van boekenliefhebbers geworden én reizen sommigen de hele wereld rond om aan hun boekenobsessie te voldoen. Intussen zijn de boekverzamelaarsprijzen ook overgewaaid naar Europa, meer bepaald naar Cambridge, waar in 2006 de Rose-Book Collecting Prize in het leven is geroepen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening