Politiek-satirisch toneelstuk van Flaubert heruitgegeven

De Franse presidentsverkiezingen veroorzaken traditiegetrouw een immense stroom gelegenheidspublicaties. Twee Franse uitgevers zochten het in het verleden en komen vrijwel parallel met fraaie heruitgaves van Gustave Flauberts (destijds geflopte) toneelstuk Le candidat uit 1873, waarin de kluizenaar van Croisset zich dik maakt over de toenmalige Franse politieke zeden en de werkloze bourgeois Rousselin op stemmenjacht gaat. De onhandige politicus hangt daarbij voortdurend zijn huig naar de wind. Zowel de editie van Le Castor Astral als deze van Le Mot et Le Reste wordt omlijst met een stevige introductie. Flaubert-kenners zien in Le candidat een (politieke) variant van de Dictionnaire des idées reçues en zeker ook een opmaat naar Bouvard et Pécuchet (1881). Flaubert, die op dat moment behoorlijk beroemd was, wilde er volop mee scoren in het vaudevilletheater en hoopte de voltallige politieke klasse tegen de haren in te strijken: "Ik zal verscheurd worden door het gepeupel, verbannen door de machthebbers en vervloekt door de geestelijkheid", schreef hij in een brief van 4 augustus 1873. Maar dat viel tegen. Het stuk bleek te weinig dramatiek te bevatten en de opvoering op 11 maart 1874 werd een regelrechte ramp. Edmond de Goncourt noteerde de dag erna in zijn dagboek: "Wat luguber was het gisteren! Tijdens de voorstelling van Le candidat daalde een soort ijs naar beneden. [...] De ontgoocheling van de toeschouwers [nam] wraak in een vlegelachtig gesis om stilte, een lacherige spot met het pathetische gedoe van het geheel." Volgens Yvan Leclerc is het meest moderne aspect van het boek de manier waarop Flaubert het politieke discours op de korrel nam. De uitgave van Le Castor Astral gaat vergezeld van een geel buikbandje waarop staat: "Présidentielles et legislatives: Votez Flaubert." Over Le candidat kun je hier een tekst van Auguste Villiers L'Isle-Adam lezen, ook gebruikt voor de uitgave van Le Mot et Le Reste.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening