96-jarige debutant maakt furore

Op debuteren als auteur staat geen leeftijdsbegrenzing, dat is bekend. Maar je eerste boek in je zesennegentigste levensjaar de wereld insturen, mag toch wel heel straffe kost heten. In de Angelsaksische wereld gaat dezer dagen dan ook veel aandacht naar Harry Bernstein en zijn memoir The Invisible Wall. Op zijn 93-ste begon hij te schrijven, drie jaar later kon hij het 320 pagina's tellende boek op zijn schrijfmachine afronden. Aanvankelijk wilde hij via het neerschrijven van zijn herinneringen enkel de eenzaamheid wat verdrijven én vooral greep krijgen op de leegte na de dood van zijn vrouw, met wie hij 67 jaar getrouwd was en die in 2002 aan leukemie stierf. "Op mijn leeftijd heb je geen toekomst meer om over na te denken. Er is heel weinig heden, maar vooral veel verleden. Vooral 's nachts, wanneer ik in bed lag, dacht ik veel na over het verleden. En alles kwam terug. Dus begon ik te schrijven. Het was voor mij de best mogelijke therapie." The Invisible Wall speelt zich af in de periode rond de Eerste Wereldoorlog en handelt over Bernsteins turbulente working class jeugd in een Noord-Engels stadje, waar de jonge snaak geteisterd werd door een alcoholische vader en virulent anti-semitisme. Bernstein, die momenteel in New Jersey woont, zond het afgewerkte manuscript eerst naar uitgevers in New York. Daar bleek weinig animo te bestaan. Vervolgens stuurde hij het naar het Londense kantoor van Random House. Het manuscript bleef er een jaar op de stapel liggen, tot het op de desk van redacteur Kate Elton belandde, die het omschreef als "unputdownable" en Bernstein "a most fantastic writer" noemt, die "erg levendige personages" kan creëren. The Invisible Wall is verschenen in Engeland en Zweden en zal ook uitkomen in Duitsland, Italië, Finland en Noorwegen. Het boek is intussen - niet toevallig - al vergeleken met Angela's Ashes van de Ierse schrijver Frank McCourt. The Guardian noemde Bernsteins debuut "an exceptional book on several levels." Niet iedereen toonde zich verrast door de late roeping van Bernstein. Zijn zus wist allang dat lezen en literatuur de geheime passie van haar broer was. Als freelancer schreef hij her en der artikelen en las hij filmscripts voor filmmaatschappijen in New York. De kranige Bernstein, die bereidwillig interviews verstrekt, is van plan op zijn elan door te gaan en wil ook over zijn huwelijk een boek publiceren. Zijn tweede boek is intussen al zo goed als klaar. The Dream gaat over de oversteek van zijn familie naar de Verenigde Staten. Zie eveneens dit artikel uit USA Today.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening