Origineel aquarel uit Le Petit Prince ontdekt

Een originele aquareltekening uit Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944), die onlangs is teruggevonden in Japan, blijkt wellicht afkomstig uit de eerste editie van het befaamde boek, zo heeft François d'Agay, de 81-jarige neef van de schrijver, aangekondigd. Hij is speciaal naar Tokio afgereisd om de echtheid ervan te verificeren. De tekening laat een zakenman zien die op een planeet zit en de sterren telt. De genummerde pagina bevat enkele koffie- of sigarettenvlekjes, wat inderdaad overeenstemt met de originele editie uit 1943, die momenteel wordt bewaard in een bibliotheek in New York. De aquarel is ook voorzien van de handtekening van de auteur. "Ik was enigszins ontroerd om deze originele tekening van Saint-Exupéry te zien," gaf d'Agay toe op een persconferentie. De tekening was in 1994 door een Japanse museumconservator aangekocht op een beurs van tweedehandsboeken in Tokio. Pas onlangs besefte hij de waarde ervan. Hoe de tekening in Japan is beland, is onduidelijk. Volgens d'Agay tekende Saint-Ex voortdurend en vrijwel overal, een van de redenen waarom zijn tekeningen over de hele wereld verspreid zijn geraakt. De auteur en zijn Le Petit Prince blijven immens populair in Japan, waar aan de voet van de Fuji-berg zelfs een museum aan de schrijver is gewijd. Van de filosofische kinderfabel, die ook veel volwassenen behaagt, zijn wereldwijd 80 miljoen exemplaren verkocht. Schrijver-piloot Saint-Exupéry kwam in 1944 in duistere omstandigheden om het leven tijdens een verkenningsmissie boven de Middellandse Zee. [foto: Antoine de Saint-Exupéry]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening