Literair zappen op Zogezegd in Gent

Morgen vrijdag 6 april 2007 wordt de Vlaamse Literaire Lente op gang geschoten met een evenement in de Gentse Vooruit, waarvoor kosten noch moeite zijn gespaard. Om Zogezegd in Gent geheel te stroomlijnen is zelfs Tom Lanoye als curator aangetrokken. Hij spreekt van “een glanzende spruit” die “Gent goed kan gebruiken, als multimediaal tegengewicht van de Antwerpse boekenbeurs in de herfst.” Want “er is niets fouts met een goede balans. Dat weet iedereen die zijn cholesterol in de gaten moet houden.” Meer dan een dozijn Vooruit-zalen komen dan ook in de greep van de Nederlandse en internationale letteren, waarbij het in de eerste plaats de bedoeling blijft om de 24 actieboeken van de Literaire Lente een duwtje in de rug te geven. De talrijk verwachte bezoekers kunnen zich best voorbereiden op een embarras du choix. De kleppers van de Nederlandse literatuur geven in Gent acte de présence: Connie Palmen, Adriaan van Dis, Arthur Japin en A.F.Th. van der Heijden, terwijl qua internationale namen enig heil wordt verwacht van John Lanchester.
De aftrap wordt gegeven door de zonet afgetreden Gentse stadsdichter en romancier Erwin Mortier die een zogezegde Boekenstaat zal voorlezen. Dat zou “een volstrekt subjectieve eenpersoonsaudit van het literaire bedrijf” worden. Mortier, die de laatste tijd meer en meer zijn polemisch potlood durft te slijpen, zal daarbij “de vinger leggen op de stinkende wonden en de stralende stigmata van de belletrie in België.” [Zie hier voor enige excerpten uit een De Morgen-interview van uw dienaar met Mortier, waarin hij al een tipje van de sluier oplicht.]
Vervolgens moet de bezoeker zijn parcours vooraf uitstippelen en opteren voor één van de vier hoofdacts: het gaat om Hollands Glorie, Salon de Flandre, de Courteaux-comeback en Bravo Brusselmans! De twee echte feestvarkens van Zogezegd in Gent worden ongetwijfeld Herman Brusselmans en Willy Courteaux. Meteen de programma-onderdelen die curator Lanoye “het meest dierbaar” zijn. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de ‘Vlaamse volksschrijver’, die op dat moment ook 25 jaar auteur is, komen de Brusselmans-lookalikes massaal uit de kast. Verloren gewaande videobeelden, een verkiezing van Miss Brusselmans 2007 en van Mister Lookalike Brusselmans 2007 completeren de Brusselmans-folie (zie ons eerder bericht). Minder ludiek wordt de Courteaux come-back, naar aanleiding van de volledige heruitgave van Willy Courteaux’ Shakespeare-vertalingen bij uitgeverij Meulenhoff/Manteau(zie hier). Jan Decleir, Els Dottermans, Tom van Dyck en Adriaan van Dis brengen een anderhalf uur durende hulde aan Willy Courteaux. Shakespeare is een rode draad doorheen het hele evenement. Voorts zijn vrijwel overal in het labyrinthische gangen- en zalenstelsel van de Vooruit talloze schrijvers aan het werk te zien. De Literaire Lente vertakt zich vervolgens tot 30 april over heel Vlaanderen, met veel schrijversinterviews en literaire praatjes in boekhandels en cafés.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening