Literaire Lente: boeken in bloei?

Bij haar eerste editie zeven jaar geleden was de Literaire Lente nog een hoogst schuchter kasplantje, nu is het gebeuren - met een aantal sterk sponsorende schouders zoals Radio 1 - stilaan bloeirijp. Oorspronkelijk werd het evenement in het leven geroepen om ook in het voorjaar enig animo te veroorzaken rond het literaire boek. Het Vlaamse boekenvak had immers de neiging al zijn kruit te verschieten tijdens de levensbelangrijke periode rond de Antwerpse Boekenbeurs. De 24 actietitels vormen nu telkens het speerpunt van de Literaire Lente. Lezers kunnen de pas verschenen boeken tijdens de maand april met een behoorlijke korting aanschaffen. Er wordt daarbij gemikt op een soort Boekenweek-effect, naar analogie met Nederland. Volgens de organisatoren Boek.be en Radio 1 is de selectie van zowel Nederlandstalige of internationale auteurs vooral een mix van “eigentijds talent.” Iets wat je natuurlijk moeilijk kunt zeggen van de enige twee Duitse auteurs in de lijst. Günter Grass is met De rokken van de ui, de intussen beruchte autobiografie waarin hij opening van zaken geeft over zijn verleden bij de Waffen SS, de onbetwistbare ouderdomsdeken van de Duitse literatuur. Van de in 1985 overleden Heinrich Böll zijn de zopas in het Nederlands vertaalde Brieven uit de oorlog 1939-1945 opgenomen, waarin evenzeer de ambivalenties van een jonge Duitse soldaat aan het front centraal staan. Verder nestelen nog nobele onbekenden als J.G. Ledgard (met het intrigerende Giraffe), Kuwana Haulsey, Vendela Vida en de twee Vlaamse allochtone debutanten Malika Chaara en Mustafa Kör zich in het kielzog van blockbusters die amper nog promotie vandoen hebben: Connie Palmen (Lucifer), A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht), Amélie Nothomb (Dagboek van Zwaluw) en Richard Powers (De echomaker). Ingrid van der Veken en Johan De Boose, niet meteen tafelspringers én allebei present met een nieuwe roman, zullen de extra-aandacht dan weer graag verwelkomen, net als de Nederlandse Vonne van der Meer met Take 7, haar nieuwe boek over een Deense filmmaker in Andalusië. Vonne van der Meer (net als haar echtgenoot Willem Jan Otten praktizerend katholiek) heeft in Nederland een zekere faam, maar in Vlaanderen krijgt haar werk geen poot aan de grond. Hoe anders ligt het intussen met de Japanner Haruki Murakami. Vijf jaar geleden was hij nog een geheimtip, nu ligt zijn naam op de lippen van elke zichzelf respecterende literatuurminnaar bestorven én verovert hij de hele wereld. Atlas ontsluit geleidelijk zijn integrale oeuvre in het Nederlands en is net toe aan zijn weemoedige Japanse doorbraakboek: de delicieuze, nog vrij traditioneel vertelde liefdesroman Norwegian Wood. De actietitels worden elk jaar geselecteerd door de Vlaamse boekhandelaren en uitgevers.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening