Miljoenendeal voor biografie over bibliotheekpoes

Het leven van een alom beminde, eind november 2006 overleden bibliotheekpoes uit een klein Amerikaans stadje in Iowa is de inzet van een grote uitgeversdeal, zo meldt The New York Times. Voor liefst 1,25 miljoen dollar heeft Grand Central Publishing een contract afgesloten met de aanstaande biografen, die hun bibliotheekbelevenissen met de teerbeminde vierpoter Dewey in een pakkend verhaal moeten gieten én daarmee de lezersharten van zowel bibliofielen als dierenliefhebbers dienen te stelen. Op basis van een voorproef van 45 pagina's tekst en een tiental foto's van de rosharige poes, ging de uitgeverij stante pede tot actie over. De verwachtingen zijn hoog gespannen voor Dewey, a Small Town, a Library and the World’s Most Beloved Cat. Het boek zal vertellen hoe de kitten destijds werd aangetroffen in de nachtboekenlade van de openbare bibliotheek in Spencer. Het diertje bevond zich bij min tien graden onder een stapel teruggebrachte boeken. Het werd vervolgens geadopteerd door hoofdbibliothecaresse Vicki Myron en haar collega's. Gaandeweg verkreeg de aanvallige Dewey (volledige naam: Dewey Readmore Books) de status van een echte stadsmascotte. Hij trok ook de aandacht van toeristen, makers van poezenkalenders en filmregisseurs. Mensen kwamen naar de bibliotheek om haar gewoon even over de bol te aaien. Op die manier werd de kat een leesbevorderaar op haar eentje. Ze poseerde zelfs gewillig voor ansichtkaarten en dook op in Puss in Books: Adventures of the Library Cat en andere boekenpoezen-documentaires. Dewey stierf in november 2006 op 19-jarige leeftijd aan een maagtumor én werd bedacht met obituaries in USA Today en The Washington Post. In de Verenigde Staten zijn boekenkatten een wijd verbreid fenomeen. Er bestaat zelfs een Cat In Library Society die zich beijvert voor het nestelen van katten in bibliotheken. Hier vind je een statistiek over het voorkomen van katten in bibliotheken. In Amsterdam zou zich - volgens de catwatchers - in de openbare bibliotheek de boekenpoes Loeder bevinden.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening