Arabische 'Booker Prize' in de maak

In de Verenigde Arabische Emiraten is zopas met veel media-aandacht de International Prize for Arabic Fiction in het leven geroepen. De jaarlijkse prijs moet op termijn het Arabische equivalent worden van de Britse Booker Prize. De Booker Prize Foundation verleent trouwens haar volle medewerking aan het initiatief, zo schrijft The Emirates Evening Post. De onderscheiding zal voor het eerst worden uitgereikt in 2008 en is enkel bestemd voor proza. Hij zou moeten zorgen voor een grote stimulans voor de hedendaagse Arabische romankunst en de "Arabische kwaliteitsliteratuur in de regio bevorderen," aldus de initiatiefnemers. Het prijzengeld voor de winnaar bedraagt 60.000 dollar, voor een groot deel samengebracht door de filantropische gunsten van de Emirates Foundation. Volgens de Booker Prize Foundation moet de prijs zeker ook Westerse vertalingen uit de Arabische literatuur genereren en zal hij er ongetwijfeld voor zorgen dat "Arabische kwaliteitsfictie naar een breder publiek" wordt gebracht. Binnenkort worden meer details vrijgegeven over de procedure van de prijs, die met onafhankelijke juryleden zal werken. De International Prize for Arabic Fiction is in ieder geval van plan de Naghuib Mafoez Medal for Literature naar de kroon te steken. Die onderscheiding wordt momenteel vaak beschouwd als de voornaamste internationale bekroning voor moderne Arabische literatuur. [foto: Michael Probst]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening