Papierman(d) - aflevering 14

Rubriek met hapklaar gemaakte letterlinks & literaire berichten allerhande:
**CongoForum presenteert een interview met literaire multitasker David van Reybrouck, ditmaal hoofdzakelijk over Afrika en zijn Congo-plannen. Van Reybrouck doet opmerkelijke uitspraken. Citaat uit het stuk: "Van Reybrouck heeft het niet zo begrepen op de hedonistische uitwassen van onze maatschappij. Wanneer hij kijkt naar onze westerse cultuur, herkent hij daarin de val van het West-Romeinse rijk: "het beeld van de zelfgenoegzame keizer Caracalla die met zijn vadsige pens in het stoombad van zijn beruchte thermen ligt". Je kan vandaag geen bad meer kopen zonder hydrojets en massagekoppen. "Een cultuur die een overmatige fascinatie voor het baden koestert, is verloren".
**The Independent heeft een interview met de Britse schrijver Ian McEwan naar aanleiding van On Chesil Beach: "I hang on to hope in a tide of fear." Dirk-Jan Arensman bespreekt het boek in Het Parool, de recensie van Herman Stevens uit HP/De Tijd staat hier.
**In The Guardian Review staat een stuk van Levi-biograaf Ian Thomson over de briefwisseling van Primo Levi met zijn intellectuele 'soulmate' Hety Schmitt-Maas. Op 11 april is het precies 20 jaar geleden dat Levi in zijn appartement te Turijn zelfmoord pleegde. In de Franse stad Lyon opent binnenkort een tentoonstelling over leven en werk van Levi, zie hier.
**In dezelfde bijlage eveneens een uitstekend portret van de Frans-Bulgaarse psychoanalytica, filosofe en schrijfster Julia Kristeva én een blik in de schrijfkamer van Will Self. Evenmin te missen is John Lanchesters bespiegeling over de verregaande implicaties van het Google Book Search Project voor schrijvers en uitgevers. Hij werpt pertinente vragen op over de reikwijdte van intellectuele eigendomsrechten.
**The New York Review of Books brengt een lange bijdrage van Julian Barnes over de verhouding tussen Britten en Fransen doorheen de geschiedenis, een onderwerp waar hij al vaker met brio over schreef. Op maandag 16 april komt Barnes naar Antwerpen, waar hij 's middags in de Permeke-bibliotheek geïnterviewd wordt door De Morgen-recensent Marnix Verplancke. Diezelfde avond neemt hij deel aan de Toneelhuis-interpretatie van zijn boek De geschiedenis van de wereld in 10 en een half hoofdstuk.
**Nobelprijswinnaar Literatuur Orhan Pamuk is teruggekeerd naar Istanbul, nadat hij een tijdlang rust zocht in de Verenigde Staten. In Turkije ontving hij bedreigingen na de moord op de Armeense journalist Hrant Dink. Pamuk werkt aan zijn nieuwe roman Het museum van de onschuld.
**Le Monde bespreekt de erotische correspondentie van Beaumarchais met Amélie Houret de la Morinaie én het eerste deel van de brieven (1809-1835) van Honoré de Balzac in de Pléiade-reeks.
**Le Figaro komt nog maar eens terug op het onwaarschijnlijke succes van Anna Gavalda, naar aanleiding van de zonet gelanceerde verfilming van Ensemble c'est tout.
**NRC-Handelsblad volgt de commotie rond Connie Palmens Lucifer op de voet, zie hier. De gemoederen lopen hoog op. Op het NRC-boekenblog staat haar 'verdedigingsrede' en in de NRC-Leesclub zijn geanimeerde discussies rond het boek na te kijken. La Palmen kan tijdens de lopende Literaire Lente ook in tal van Vlaamse boekhandels in ogenschouw genomen worden.
**In De Volkskrant bespreekt Aai Prins de "zeer leesbare en vermakelijke" Brieven uit Frankrijk 1777-1778 van de Russische galspuwer Denis Fonvizin, uitgegeven bij Benerus en vertaald en ingeleid door Emmanuel Waegemans.
**De site Boekendingen signaleert een tentoonstelling over boeksimulanten (voorwerpen die zich hullen in boekvorm maar die niet kunnen gelezen worden) in boekenstad Bredevoort. Bibliothecaresse Marianne Plasmans verzamelde 2400 dergelijke boekobjecten.
**Niet enkel Peter Terrin blogt op de Knack-site, ook Leen Huet doet dat. De kunsthistorica en auteur van onder meer Mijn België, gaat in haar columns - zoals vanouds - vaak de meer tactiele, bibliofiele toer op.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening