Dichter J.C. Bloem in de ban van de drankduivel

Tal van kranten komen vandaag met het bericht dat de befaamde Nederlandse dichter J.C. Bloem (1887-1966) "leed aan mateloos drankgebruik" en verbazen er zich over dat de dichter desondanks in zijn poëzie zo een vormbeheersing aan de dag wist te leggen. Want zeker op oudere leeftijd kon hij de drankduivel totaal niet meer buiten de deur houden, zo meldt biograaf Bart Slijper, die het wonderlijk vindt "dat Bloem de Nederlandse literatuur heeft verrijkt met regels als 'Domweg gelukkig, in de Dapperstraat’. Slijper promoveert op 10 mei in Groningen op zijn biografie Van alle dingen los. Het leven van J.C. Bloem. Hij put daarbij uit oud materiaal, maar ook uit nieuw opgedoken brieven, essays en interviews, zo staat onder meer in De Volkskrant en De Morgen te lezen. "Het was best lastig het beeld van Bloem scherp te stellen zonder een karikatuur van hem te maken," aldus Slijper. Zijn boek komt deze maand ook uit bij De Arbeiderspers. Bloem kwam uit een welgestelde familie en studeerde onder druk van zijn vader rechten. Hij belandde in functies als ambtenaar en griffier aan kantongerechten, maar aardde daar in het geheel niet. Het zou een van de redenen zijn waarom hij zich aan de fles vergreep. Volgens Slijper vond Bloem "niets de moeite waard om zich voor in te spannen": "Hij zette zich alleen in voor dingen die wezenlijk waren." Bloem, die in 1953 de P.C. Hooftprijs kreeg, overleed in 1966. Tijdens zijn laatste levensjaren werd de eenzame en hulpbehoevende dichter verzorgd door zijn ex-vrouw en dichteres Clara Eggink. Zij schreef de biografische schets Leven met J.C. Bloem (Atheneaum-Polak & Van Gennep). Op 22 mei 2007 kun je in De Balie te Amsterdam naar een avond van SLAA over J.C. Bloem met onder meer biograaf Slijper, Dick van Halsema, Anton Korteweg en Aleid Truijens.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening