Extravagante schrijfster Lesley Blanch (102) overleden

Op een zucht van haar 103-de verjaardag is in het Zuid-Franse grensstadje Menton de hoogst excentrieke Britse (reis-)schrijfster en avonturiere Lesley Blanch overleden. Blanch is de auteur van The Wilder Shores of Love (1954), een in de Angelsaksische wereld populair gebleven boek over de romantische reizen van de 19e-eeuwse dames Isabel Burton, Jane Digby, Aimée Dubucq de Rivery en Isabelle Eberhardt, in Noord-Afrika en het Nabije Oosten. Maar het beruchtst is Blanch, die ook kookboeken en een 11-delige autobiografie schreef, om het kunstwerk dat ze van haar eigen leven maakte. Net als Pierre Loti, de Franse schrijver die ze in hoge mate bewonderde, “stelde ze fantasie boven waarheid en maakte slechts moeizaam een onderscheid tussen beide”, aldus The Telegraph. Ze werkte ook geruime tijd voor het modeblad Vogue.
Blanch, die destijds als een femme fatale gold en de minnaars aan elkaar rijgde, misprees mannen: "They're awfully babyish and vain." Ze noemde ze "a lot of dead weight half the time.” In 1945 huwde ze met de uit Rusland afkomstige Franse schrijver en diplomaat Romain Gary, die later tweemaal de Prix Goncourt won (zij het een keer onder de schuilnaam Emile Ajar). In 1962 liep het huwelijk op de klippen toen Gary haar verliet voor de actrice Jean Seberg (die beroemd werd door haar rol in Godards A bout de souffle (1960)). Seberg pleegde zelfmoord en dat deed later ook Gary. Blanch bleef zich nadien niettemin hardnekkig Madame Gary noemen, omdat het in Frankrijk wel eens deuren wilde openen. Ze trok zich op latere leeftijd terug in Menton, waar ze in de wijk Garavan een villa had. Ze was vertoornd toen de straat waarin ze woonde werd omgedoopt tot avenue Katherine Mansfield. Blanch kon Mansfield niet uitstaan. In 1994 brandde Blanch' huis af (en ging een waardevolle collectie boeken en relicten verloren), maar de kranige dame liet de villa op exact dezelfde plek heropbouwen. The Guardian en The Telegraph komen met fraaie obituaries die je de grillen van Lesley Blanch (roepnaam "Darling Self") met gemak voor lief laten nemen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening