Oorlogskruis van Siegfried Sassoon opgedoken

Siegfried Sassoon (1886-1967), de bekendste van de zogenaamde war poets, was bij het begin van de Grote Oorlog een patriottisch en heldhaftig soldaat. In 1916 kreeg hij voor de betoonde moed het ‘Military Cross.' Maar de ontberingen en waanzin aan het front maakten dat hij in 1917 een nieuwe missie in de loopgraven weigerde. Hij schreef een brief aan zijn oversten om zijn beslissing te motiveren, later bekend geraakt als de ‘Soldier’s declaration’. Sassoon hoopte voor deze rebellie voor de krijgsraad te moeten komen, maar werd door de generaals naar een militair hospitaal gestuurd. Ontgoocheld dat hij de wantoestanden aan het front niet kon aanklagen, gooide Sassoon zijn oorlogsmedaille in de rivier de Mersey. Althans, zo werd algemeen aangenomen. The Guardian meldt nu immers dat een erfgenaam van Sassoon het Military Cross op een vergeten zolder heeft teruggevonden. Het kleinood zal bovendien binnenkort bij Christie’s worden geveild. De verwachte opbrengst is 25.000 pond, maar als de vele fans zich in de debatten mengen, kan het bedrag misschien nog hoger worden. Sassoon heeft een schare trouwe aanbidders, die zich verenigd hebben in de Siegfried Sassoon Fellowship. In de Lage Landen kreeg Siegfried Sassoon een nieuw leven door de vertaling van zijn veelgeprezen, tweedelige memoires bij Uitgeverij IJzer.
Tags: Britse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 11-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening