Ian Fleming joeg op heksen

Ian Fleming, de auteur van James Bond-verhalen en tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam voor de Britse geheime dienst, zou een rol hebben gespeeld in de vervolging van een vrouw die van hekserij werd verdacht, zo onthult het boek Helen Duncan: The Mystery Show Trial van Robert Hartley. Helen Duncan werd tijdens WO II in de gevangenis geplaatst omdat ze tijdens spiritistische séances militaire geheimen zou hebben prijsgegeven. Fleming (1908-1964) was medeplichtig bij het in hechtenis nemen van de vrouw en ging ervan uit dat ze een spionne was, zo meldt STV. Duncan was de voorlaatste vrouw die in het Verenigde Koninkrijk op grond van witchcraft werd vastgehouden én veroordeeld, zo blijkt hier. Duncan reisde gedurende de oorlog als medium door Groot-Brittanië en bood tijdens haar 'performances' aan om in de oorlog vermist geraakte familieleden te helpen terugvinden. De zaak blijkt vooral te draaien rond de bemanning van het door de Duitsers opgeblazen schip HMS Barham in 1944. De Britse overheid kondigde na de aanslag een nieuwsstop af en de families van de bemanning wisten niet of hun geliefden al dan niet waren omgekomen. Tijdens haar sessies legde Helen Duncan naar eigen zeggen contact met de dode bemanningsleden. Een van de bemanningsleden dook op in de vorm van"ectoplasma." Volgens de Britse autoriteiten en Fleming wist ze te veel van de zaak en had ze toegang tot staatsgeheimen. Duncan werd uit haar huis gezet en belandde negen maanden achter de tralies. De familie van Duncan ijvert nog altijd voor eerherstel voor de dame. Op webfora is de zaak, die vooral de Britse paranoia ten tijde van D-day weerspiegelt, nog steeds een hot item en er bestaat zelfs een officiële 'pardon'-site voor Duncan. Zie ook dit artikel.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening