Waterstone's kiest 25 Britse 'literaire leeuwen' voor de toekomst

De Britse boekhandelketen Waterstone's heeft een lijst gecompileerd van 25 Britse schrijvers die volgens hen de komende kwarteeuw het uitzicht van de Angelsaksische letteren zullen bepalen. Het lijstje lijkt geïnspireerd op de selectie die het tijdschrift Granta regelmatig uit het aanstormend schrijvend grut maakt, maar is volgens de Britse krant The Guardian meer "down to earth." In ieder geval maakt Waterstone's ook zijsprongen naar genres als kookboeken, science-fiction en crime. Opvallende naam op de lijst is alvast Marina Lewycka, de 61-jarige uit de Oekraïne afkomstige schrijfster die met A Short History of Tractors in Ukrain een onwaarschijnlijk succes boekte, net als met opvolger Two Caravans. Ook Jasper Fforde, een vroegere tea boy op filmsets, die na 76 afwijzingsbrieven zijn debuut The Eyre Affair zag gepubliceerd, wordt getipt als grote naam voor de toekomst. Andere te volgen namen zijn Gautam Malkani, die destijds voor zijn wisselend onthaalde debuut Londonstani een voorschot van 300.000 pond mocht opstrijken, de uit Nigeria afkomstige Helen Oyeyemi (The Icarus Girl), Jon McGregor en zeker ook Charlotte Mendelson (auteur van het zopas verschenen When we were bad en bekroond met de Somerset Maugham Award voor Daughters of Jerusalem). De lijst, die 13 vrouwelijke en 12 mannelijke auteurs tussen 22 en 61 jaar telt, werd samengesteld door senior boekeninkopers van Waterstone's, op basis van een rondvraag bij uitgevers, redacteuren en literaire agenten. "Het lijstje is bedoeld voor de gewone lezer die onze winkels binnenwandelt en niet voor wie de literaire trends op de voet volgt", zo zegt de keten. In ieder geval wil Waterstone's de geselecteerde auteurs fors gaan promoten, iets waar Marina Lewycka en Susanna Clarke (Jonathan Strange and Mr. Norrell) al hun voordeel mee deden. Commentaren bij de lijst vind je ook bij The Independent en bij The Times. [foto: Charlotte Mendelson]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening