Gezicht van Goethe gereconstrueerd

Van de Duitse literaire reus Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) zijn verschillende portretten en bustes bekend. Germanisten van over de hele wereld breken er zich al decennialang het hoofd over in hoeverre deze afbeeldingen waarheidsgetrouw zijn. Onderzoekers van de Klinik für Strahlentherapie in het Duitse Mönchengladbach hebben nu aan die twijfels een einde gemaakt, zo meldt Die Welt. Goethe liet in 1807 op 58-jarige leeftijd een masker van zijn gezicht maken. Maar in de dagboeknotities van een beeldhouwer uit Weimar was sprake van een tweede masker uit 1816. Er werd zelfs beweerd dat er ook bij Goethes overlijden een dodenmasker werd gemaakt. Met behulp van computertomografie (ct-scans) is duidelijk geworden dat het masker uit 1807 twee eeuwen lang opnieuw én opnieuw werd gebruikt. En vaak met enige vrijheid werd geïnterpreteerd. Het levensmasker en de bekende, daarop gebaseerde buste van C.G. Weißer, zijn te bezichtigen in het Goethe Museum in Düsseldorf.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening