Reisliteratuur aan het feest in Saint-Malo

In de Bretoense stad Saint-Malo opent op 26 mei het driedaagse festival Etonnants Voyageurs, een internationaal boeken- en filmfeest dat geheel in het teken staat van de reisliteratuur en elk jaar meer bezoekers weet te lokken. Zowat 250 auteurs maken er hun opwachting voor de achttiende editie en er is een overvloedig aanbod aan lezingen, debatten en literaire gedachtenwisselingen. Onder de aanwezige auteurs onder meer Martin Amis, Stéphane Audeguy, Muriel Barbery, striptekenaar Enki Bilal, Jean d'Ormesson, filmer-fotograaf Raymond Depardon, Kirsty Gunn, Nancy Huston, Dany Laferriere, Amin Maalouf, Alain Mabanckou, Erik Orsenna, Bernard Pivot en Kenneth White. Reisschrijfster Lieve Joris is de enige aanwezige Nederlandstalige auteur. Het centrale thema speelt dit jaar in op een debat dat de Franse boekenbijlagen al een tijdje beheerst. Normaal zou het thema "wereldsteden" zijn, maar door de midden maart gelanceerde oproep van vierenveertig vooraanstaande Franse schrijvers "voor een Franse literatuur die open staat voor de wereld" (zie dit eerdere DPM-bericht) hebben de organisatoren onder commando van Michel Le Bris besloten om hun thema in allerijl te wijzigen in"une littérature monde en français." Er komt ook een door Jean Rouaud en Michel Le Bris samengestelde gelegenheidspublicatie uit, waarin de problematiek in 27 bijdragen wordt gevat. Het boek Pour une Littérature-monde verschijnt op 25 mei bij Gallimard. Er wordt ook een Convention de Saint-Malo boven de doopvont gehouden, waarin de ambitie voor een Franse 'wereldliteratuur' plechtig vastgelegd wordt. Het festival trekt jaarlijks 50.000 aanwezigen. Zie ook deze achtergrondbijdrage uit Le Monde des Livres van vrijdag ll. En voor wie toch in Bretagne is, moet meteen ook maar het eerste Franse boekendorpje Bécherel aandoen, op 50 km ten zuiden van St Malo, met onder meer een boekenmarkt op de 1ste zondag van de maand en in augustus 'La nuit du livre'.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening