Ryszard Kapuscinski als communistisch 'spion' afgeschilderd

De befaamde, onlangs overleden Poolse schrijver en globetrotter-reporter Ryszard Kapuscinski (1932-2007) is in zijn land het voorwerp van een verdachtmakingscampagne en wordt er postuum afgeschilderd als een "communistische spion", zo schrijft The Guardian. De Poolse editie van Newsweek plaatste Kapuscinski op de cover van zijn magazine en komt met zogenaamde onthullingen uit het politiearchief dat tijdens het communistisch tijdperk over hem werd bijgehouden. Het tijdschrift zou beweren dat Kapuscinski in de jaren 60 en 70 tijdens zijn buitenlandse reizen onder een hoedje speelde met de communistische geheime politie, aldus The Guardian. Kapuscinski was lange tijd in dienst van het Poolse staatsnieuwsagentschap PAP. Hij is de laatste van een reeks prominente Polen die als communist wordt afgeschilderd door rechtse krachten. Volgens critici wordt deze heksenjacht vanuit het oerconservatieve regime-Kaczynski gestuurd. Het regime ziet intussen overal "reds under the beds", aldus The Guardian en neemt allerlei initiatieven om een "morele schoonmaak" te organiseren. Eerder voerde de regering een wet in waarbij van 700.000 staatsbedienden (van politici en ambtenaren tot leraren en journalisten) een schriftelijke verklaring werd afgedwongen, waarin ze stelden dat ze nooit voor de communistische geheime politie hebben gewerkt. Wie Pools onder de knie heeft, kan hier het artikel lezen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening