Lieve Joris 'een van de beste journalisten ter wereld', volgens Libération

De Vlaamse schrijfster Lieve Joris gooit hoge ogen in de Franse pers. De boekenbijlage van de krant Libération strooit vandaag kwistig met lof over de Franse editie van L'Heure des rebelles (de vertaling van Het uur van de rebellen), verschenen bij Actes Sud. Onder de titel Tintouin au Congo schrijft Christophe Ayad onder meer: "Joris heeft het vermogen om het algemene en het particuliere te verenigen, het fresco en het detail, de analyse en het verhaal, zonder de draad te verliezen van het ene of het andere. [...] Libération noemt Joris een van 's werelds topjournalisten, tenminste: "indien het tegenwoordig geen verwijt zou zijn geworden [...], zou men zonder vrees om misbegrepen te worden schrijven dat Lieve Joris één van de beste journalisten ter wereld is." De krant plaatst haar vervolgens onbeschroomd in een rijtje 'journalisten-schrijvers' als Herodotos, Ibn Khaldoun of de Poolse globetrotter-reporter-schrijver Ryszard Kapuscinski, die haar mentor wordt genoemd. "Wat zo treffend is bij Lieve Joris, is haar manier om de grote Geschiedenis te vertellen en er de kleine geschiedenissen aan toe te voegen." Het uur van de rebellen handelt over de identiteitscrisis van de Congolese Tutsi en Joris doet dat vanuit het perspectief van commandant Assani. Joris gaat in op de conflicten die Zaïre sinds 1996 hebben getekend. De Franse vertaling van L'heure des rebelles is van de hand van Marie Hooghe. Joris is de enige Nederlandstalige gaste op het internationale en vermaarde festival Etonnants Voyageurs in Saint-Malo dat zaterdag van start gaat, zie dit eerdere DPM-bericht. En over de steeds hoger oplaaiende Franse belangstelling voor de Nederlandstalige letteren, zie ook hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening