Biesheuvel krijgt P.C. Hooftprijs in handen

In het Letterkundig Museum in Den Haag heeft de 68-jarige Maarten Biesheuvel donderdag de P.C. Hooftprijs 2007 in ontvangst genomen. De schrijver kreeg deze oeuvreprijs van de jury onder leiding van Maarten Asscher voor "zijn verbeeldingskracht, absurdistische humor en stilistische rijkdom." De prijs heeft een waarde van 60.000 euro. De jurist Biesheuvel debuteerde in 1972 met In de bovenkooi en zwalpt in zijn talloze bundels (De verpletterende werkelijkheid, Brommer op zee, De steen der wijzen, Reis door mijn kamer, enz.) met kortverhalen vaak tussen realisme en surrealisme, gevoed door zijn vreemdste angsten en ongewone ervaringen, onder meer op zee. De laatste 12 jaar heeft hij vrijwel niets meer gepubliceerd, mede als gevolg van zijn manisch-depressiviteit. Tijdens de plechtigheid zong Biesheuvel een loflied van Schubert op de kunst. Meer Biesheuvel op de Teletekst-pagina's en zijn reactie op de toekenning van de prijs in de reportage Eén vandaag en in NOVA. Hier leest Biesheuvel het verhaal Herinnering aan sjaan. Nog meer voorlezingen van Bies bij VPRO Boeken en zie ook dit stevige portret van Onno Blom in Trouw: "Als het dan één woord moet zijn, dat Maarten Biesheuvel moet typeren, dan is het dat: warmte." Volgend jaar komt uitgeverij Van Oorschot met drie delen Verzameld werk van Biesheuvel.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening