Carice van Houten speelt hoofdrol in Ingrid Jonker-film

De Nederlandse actrice Carice van Houten, internationaal doorgebroken sedert haar rol in Zwartboek van Paul Verhoeven, zal de rol van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker vertolken, zo is in Cannes bekendgemaakt en staat te lezen op nu.nl. Het leven van Jonker wordt verfilmd in Smoke and Ochre van Paula van der Oest, die eerder het voor een Oscar genomineerde Zus & zo maakte.
De in 1933 geboren Jonker, wiens vader politicus was voor de Nasionale Partij, ging fel in de clinch tegen de censuur van deze regeringspartij die de apartheid instigeerde. Dat dreef vader en dochter Jonker geheel uit elkaar. Met haar bundel Rook en oker (1963) boekte ze aanzienlijk succes, maar Jonker kampte voortdurend met depressies. In 1965 verdronk ze zichzelf in zee. Niettemin is haar ster als dichteres na haar dood blijven rijzen. Bij Nelson Mandela's eerste rede als president in het Zuid-Afrkaanse parlement in 1994 las hij het gedicht Die kind (wat doodgeskiet is deur soldate by Nyanga) voor.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening