Le Monde des Livres onderzoekt de toekomst van de roman

Zowat zeventig vooraanstaande auteurs en critici uit alle windstreken nemen vanaf 30 mei tot 3 juni deel aan de eerste Assises internationales du roman. Dit gebeurt ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de boekenbijlage Le Monde des Livres en de twintigste van de Villa Gillet, een culturele instelling uit Lyon. Centraal op dit literaire eersterangsgebeuren staat de toekomst van de romankunst en de verhouding van de roman tot de realiteit. Onder de deelnemers onder meer Rick Moody, Erri di Luca, Tobias Hill, John Banville, Donald Antrim, A.S. Byatt, Jens Christian Grondahl, Zerya Shalev, Enrique Vila Matas, André Brink, Column McCann en Alan Pauls. Van Franse zijde tekenen onder meer Benoîte Groult, Lydie Salvayre, Luc Lang, Chloé Delaume en Christine Angot present. De enige Nederlandstalige aanwezige auteur is Adriaan van Dis. NRC-Handelsbladcritica Margot Dijkgraaf is één van de tientallen critici die de panels modereren. De thema's die de auteurs voor de kiezen krijgen geschoven, zijn onder meer de "ik"-roman, literatuur en engagement, de romanschrijver en de realiteit van zijn personages én literatuur en trauma. Le Monde des Livres presenteerde in zijn bijlage vrijdag een zeer lezenswaardig dossier over de romankunst met onder meer teksten van Milan Kundera, de Belgische Prix Goncourtwinnaar François Weyergans, Hédi Kaddour en Christine Angot. Er werd ook ingegaan op verwachtingen ten aanzien van de literaire kritiek. Weyergans: "La critique est à la littérature ce que les turbulences sont au voyage en avion: ça met de l'ambiance."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening