De toekomstige canon van de wereldliteratuur

Het tijdschrift New York Magazine komt met een aangenaam gestoffeerd dossier over de hedendaagse letteren. Zo vroegen ze aan 61 literaire critici om aan te geven welk boek ze de voorbije tien jaar schromelijk onderschat vonden. Op de lijst onder meer Texaco van Patrick Chamoiseau, Sepharad van Antonio Munez Molina, The Debt to Pleasure van John Lanchester, The Darling van Russell Banks, Transmission van Hari Kunzru, Last Night van James Salter en zelfs Experience van Martin Amis. De meest onderschatte auteur blijkt evenwel David Markson, met The Last Novel en Vanishing Point. Zo mogelijk nog interessanter is "the future canon", met name welke boeken en auteurs de komende vijftig jaar in de literaire canon zullen figureren. Atonement van Ian McEwan, Austerlitz van W.G. Sebald en de boeken van Zadie Smith, J.M. Coetzee en Jonathan Lethem maken volgens eerbiedwaardige Amerikaanse letterenprofessoren een prima kans, evenals het oeuvre van Jumpa Lahiri. [foto: W.G. Sebald]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening