Europese literaire marathon deint uit

Ter gelegenheid van Europe Day op 9 mei 2007 houden negen Europese landen een groots opgezette literaire marathon. Daarbij wordt in elk deelnemend land vanaf 11 uur 's morgens een meesterwerk uit hun 20ste eeuwse literatuur voorgelezen. Duizenden vrijwilligers van allerlei pluimage zullen zich op de European Literary Marathon van deze taak kwijten. Bij de start wordt in alle deelnemende hoofdsteden simultaan het overbekende fragment uit de Negende Symfonie van Beethoven gespeeld. De deelnemende landen zijn Groot-Brittanië, Servië, Roemenië, Bulgarije, Finland, Griekenland, Polen, Italië en Spanje. Er wordt onder meer werk van W.H. Auden, Kavafis, Mircea Eliade en Italo Svevo gereciteerd, zie hier voor de gedetailleerde lijst. De literaire marathon is een idee van de Italiaanse professor Mario Allegri die in 2002 een eerste publieke lezing van Dantes Divina Commedia organiseerde. Honderden mensen namen deel aan het evenement. Doorheen de jaren groeide het project en rijpte het idee om de leesmarathon een Europese dimensie te geven. De European Literary Marathon wil - zo heet het met ronkende woorden - "de klemtoon leggen op de rijkdom van de Europese culturele erfenis" en "de kennis ervan onder de burgers verspreiden." Nadien zullen op de site audio- en videobestanden te downloaden zijn. De initiatiefnemers willen er op termijn steeds meer Europese landen bij betrekken.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening