Boekhandelaar organiseert boekverbranding uit protest tegen ontlezing

In de Verenigde Staten heeft een boekhandelaar uit Kansas City een boekverbranding georganiseerd uit protest tegen de hand over hand toenemende ontlezing, zo meldt ABC News. Tom Wayne, de eigenaar van de tweedehandszaak Prospero's Books, had de voorbije 10 jaar een zodanig grote onverkoopbare voorraad opgebouwd, dat hij geen andere oplossing zag dan de boeken pal voor zijn winkel in de fik te steken. Zijn overtal raakte hij ook niet meer kwijt aan bibliotheken of liefdadigheidszaken, die er zelfs gratis geen prijs op stelden. Bestsellers als Tom Clancy's The hunt for red october en Tom Wolfe's The bonfire of vanities (!) werden dan maar verbrand. Wayne ziet de boekverbranding als een statement, als protest tegen de tanende belangstelling van de Amerikanen voor het geschreven woord. "This is the funeral pyre for thought in America today", zo verklaarde Wayne toen hij het eerste palet boeken in de vlammen wierp. Na 50 minuten kwam de brandweer van Kansas City echter langs om het vuur te doven: Wayne bleek geen toestemming te hebben voor het brandje. Stokebrand Wayne gaat nu een vergunning aanvragen, want hij voorziet maandelijkse "vreugdevuren" om zijn voorraad van 20.000 boeken er doorheen te jagen. Last minute klanten wisten tot hun blijdschap nog een heleboel kleinoden uit de vlammen te redden. Boekhandels hebben het al geruime tijd zeer moeilijk in Kansas City: de stad telt amper nog onafhankelijke boekenzaken. Zie ook NBC. [foto: AP - Orlin Wagner]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening