Boekontwerper Harry N. Sierman gestorven

Vandaag maakte uitgeverij Querido bekend dat Harry Sierman vorige week op 80-jarige leeftijd is overleden. Sierman was als boekontwerper langdurig verbonden aan de Amsterdamse uitgeverij. Zo was hij onder meer verantwoordelijk voor de vormgeving van boeken van Willem Elsschot en Opperlandse taal- en letterkunde van Battus. Het laatste boek dat hij vormgaf was Helmut Salden, letterontwerper en boekverzorger in 2003. De ontwerper werd talloze keren bekroond: hij ontving in 1977 de H.N. Werkmanprijs en later ook de Charles Nypelsprijs. Zijn archief berust bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. In een portret in NRC-Handelsblad omschrijft Henk van Gelder Sierman als een "dienende boekontwerper": "Hij dichtte zichzelf de bescheiden rol toe van bemiddelaar tussen tekst en lezer. Niet meer dan dat. Maar juist in die dienstbare positie wist hij een elegant soort eenvoud te scheppen dat elk boek het aanzien van tijdloze kwaliteit gaf."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening