Comédie-Francaise in de clinch met erven Bernard-Marie Koltès

In Frankrijk heeft de Comédie-Française de broer van de overleden Franse toneelschrijver Bernard-Marie Koltès (1948-1989) voor de Parijse rechtbank gedaagd. Het conflict is al een tijdje aan de gang en draait rond de eis van François Koltès (die de rechthebbende is van zijn broers werken) om de voorstellingenreeks van Le Retour au Désert, geregisseerd door Muriel Mayette, stop te zetten en na 7 juni niet meer te verlengen. François Koltès is immers verstoord over het feit dat het personage Aziz niet door een Algerijn wordt vertolkt, wat de auteur Bernard-Marie Koltès in zijn tekst uitdrukkelijk had gestipuleerd. De Franse theaterwereld stond op zijn kop, zo schrijft The New York Times. "Moet een Duitse acteur Faust spelen? Of een Deen Hamlet?" Maar de Comédie-Française liet zich niet pramen en legde een aanklacht neer tegen François Koltès voor smaad (hij omschreef het theater als 'cynisch') en eiste een schadevergoeding voor het opgelopen verlies door de afgelasting van de komende voorstellingen. Voor de rechtbank werd gisteren het proces ingezet, meldt Le Monde: de Comédie-Française als verdediger van 'de geest van het theater' versus François Koltès, als 'beschermer van de artistieke erfenis' van zijn broer. Het wordt een twist op het juridische scherp van de snee, want kennelijk tolereert de broer van Koltès op de kop af 30 voorstellingen, zie hier, net voldoende om hem toch auteursrechten op te leveren. Het is een zoveelste twist over de draagwijdte van de auteursrechten, waarbij erfgenamen van beroemde schrijvers dwarsliggen en als klokhennen op het oeuvre postvatten. Le Monde brengt onder meer ook getouwtrek rond de erven-Joyce, Beckett, Claudel en Céline in herinnering en ook The New York Times stelt pertinente vragen over de kwestie. Zie ook onze eerdere berichten, bijvoorbeeld over Montherlant en over de kleinzoon van James Joyce, Stephen Joyce. In Europa verstrijkt het copyright op auteursteksten in de meeste gevallen na 70 jaar. Ten slotte: in de Brusselse KVS loopt overigens vanaf komende zaterdag het Koltès-stuk In de eenzaamheid van de katoenvelden.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening