Vaticaanse bibliotheek drie jaar op de knip

Tot verrassing van talloze geleerden en vorsers heeft het Vaticaan beslist om zijn bibliotheek drie jaar te sluiten, zo meldt BBC News. Medio juli gaat het gebouw dicht om pas in september 2010 weer de deuren te openen. Bepaalde gebouwen zijn in zo'n slechte staat dat eeuwenoude boeken er niet meer met goed fatsoen kunnen bewaard worden. Er zal nu werk worden gemaakt van een systeem van klimaatbeheersing en verbeterde nooduitgangen. Tijdens de sluitingsperiode van de bibliotheek, een van de oudste ter wereld, kunnen wetenschappers digitale kopieën van oude manuscripten thuis bestuderen. De druk gefrequenteerde leeszaal wordt evenwel verboden terrein. Restaurateurs gaan er de meer dan één miljoen boeken en 75.000 manuscripten controleren. De bibliotheek werd omstreeks 1450 in het leven geroepen door renaissancepaus Nicolaas V.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening