Filmmateriaal van Georges Perec heruitgebracht

De te vroeg gestorven Franse cultschrijver Georges Perec (1936-1982), auteur van het onvergelijkelijke Het leven, een gebruiksaanwijzing (1978) en notoir OULIPO-speelvogel, deed regelmatig uitstapjes in de (audio-)visuele sfeer en was actief als documentairemaker, scenarist en zelfs filmproducer. Op de zopas verschenen DVD- en CD-koffer Georges Perec, vol. 1 van het Franse Institut national de l'audiovisuel (INA) is uniek materiaal samengebracht, aangevuld met een aantal opgedoken radio- en televisie-interviews die Perecs schrijfpraktijk in een verhelderend perspectief stellen. De DVD bevat de documentaire Récits d'Ellis Island van Georges Perec en Robert Bober (zie hier voor een fragment), waarin beiden (in de twee delen Traces en Mémoires) op zoek gaan naar hun joodse wortels en "le lieu même de l'exil". Vervolgens is Les lieux d'une fugue opgedolven, een in 1977 op het Filmfestival van Cannes voorgestelde film van Perec, die eenzelfde sfeer ademt als de filmadaptatie van Un homme qui dort (uit 1974). De DVD's worden afgesloten met drie korte televisie-interviews. De bijgevoegde CD brengt zeldzaam geluidsmateriaal uit, met onder meer fragmenten uit het programma Radioscopie van Jacques Cancel, waarin Perec vertelt over zijn jeugd en werkzaamheden als documentalist bij het Centre National de la Recherche scientifique. Niet te missen voor Perecofielen is het vragenspel Cinquante choses que j'aimerais faire avant de mourir waaraan de auteur in een radiouitzending onderworpen wordt. Hij kwijt zich van de opdracht met de hem kenmerkende speelsheid. Amper een paar maanden later sterft Perec aan longkanker. Intussen zou het niet verrassen dat er meer filmgerelateerd materiaal van Perec wordt heruitgebracht. Hij schreef immers ook nog de dialogen voor de film Série noire (1979) van Alain Corneau en produceerde mee de film van zijn laatste levensgezellin, de cineaste Catherine Binet: Les jeux de la comtesse Dolingen de Graz.
Ook op papier valt er een merkwaardige Perec-heruitgave te melden: de Franse pocketserie Points Essais komt met Cantatrix sopranica L. et autres écrits scientifiques, een curieuze bundeling van bij elkaar gefantaseerde of gepasticheerde wetenschappelijke artikelen. Ten slotte: een uitstekende uitvalsbasis naar het oeuvre van Georges Perec biedt het linkoverzicht op Remue.net. En zie ook dit prettige Petit lexique perecquien en het in 2003 verschenen Perec-gidsje van Manet van Montfrans Georges Perec, een gebruiksaanwijzing (De Arbeiderspers). [foto: Georges Perec door Anne de Brunhoff]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening