Orhan Pamuk haalt Berlijns eredoctoraat op

De Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar literatuur 2006 Orhan Pamuk (1952) heeft vrijdag jl. dan toch zijn eredoctoraat van de Freie Universität Berlin opgehaald. Hij werd daarbij ook toegesproken door de sociaal-democratische burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit. Die zei dat de "vijanden van Pamuk" "ook onze vijanden zijn en de vijanden van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie." Hij noemde ze "ideologische fanatici die de democratie en de verdraagzaamheid misprijzen." Wowereit voegde er aan toe dat Berlijn de traditie heeft "om bedreigde schrijvers te ontvangen." Pamuk werd na de moord op de Armeense journalist Hrant Dink gedwongen om een tijdje onder te duiken na doodsbedreigingen aan zijn adres en is al langer geviseerd door Turkse nationalisten, vanwege zijn uitspraken over de Armeense genocide. Hij zocht daarom een tijdlang rust in de Verenigde Staten. Een geplande komst naar Duitsland werd in februari van dit jaar afgezegd. Nu verklaarde Pamuk dat hij zich volkomen "veilig" voelde in Duitsland en dat het altijd maar weer vragen stellen over zijn veiligheid "de zaak meer gewicht toekent dan ze verdient." Op deze pagina staan de meeste dankwoorden te lezen en zijn ook beelden te bekijken van de plechtigheid. De voorbije jaren ontvingen ook Marcel Reich-Ranicki, Nobelprijswinnaar Imre Kertész en Günter Grass het Berlijnse eredoctoraat. Pamuk maakt tot dinsdag 8 mei ook een lezingentournee in Duitsland. Op 10 mei komt Pamuk aan de Katholieke Universiteit Brussel ook een eredoctoraat afhalen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening