Joost Zwagerman bloemleest befaamde Paris Review-interviews

Tot de meest legendarische interviews met schrijvers over hun vak behoren deze die gentleman of letters George Plimpton voor het tijdschrift The Paris Review op poten zette. Alle grootheden van de romankunst werden aan de tand gevoeld over hun metier. Het Amerikaanse literaire magazine, dat lange tijd toonaangevend was, startte de reeks kort na zijn oprichting in 1953 met een gesprek met E.M. Forster en ging doorheen de jaren op bezoek bij alle belangrijke auteurs. Vladimir Nabokov, Jorge Luis Borges, John Dos Passos, John Steinbeck, Jack Kerouac, William Faulkner, Truman Capote, Gore Vidal en Raymond Carver: één voor een gaven ze een verrassende inzage in hun schrijfpraktijk. Daarbij ging veel aandacht naar stijl en poëtica, hun plaats in de literaire traditie, verwantschappen met tijdgenoten enz. Opmerkelijk ook was dat autobiografische besognes strikt gemeden werden. In haar zomeraanbieding kondigt uitgeverij De Bezige Bij onder de titel De ontdekking van de literatuur nu een bundel aan met een selectie uit The Paris Review-interviews. Joost Zwagerman, die zich stilaan tot opperbloemlezer ontpopt, zorgde voor de samenstelling en kiest voor gesprekken met onder meer Truman Capote, Ernest Hemingway, Don DeLillo, Philip Roth, Norman Mailer, Jack Kerouac en Paul Auster. Elke auteur wordt ingeleid en elk interview gaat vergezeld van een manuscriptpagina in facsimile. Zwagerman: "Vrijwel altijd dragen de interviews bij tot een beter begrip van het werk van de geïnterviewde, maar nooit vervallen ze in geheimtaal, jargon of beroepsfetisjisme." De vertalingen zijn van de hand van Dirk-Jan Arensman, Ko Kooman en Victor Schiferli. In afwachting van de Nederlandstalige bloemlezing kun je intussen al ongegeneerd grasduinen in het interviewarchief van The Paris Review en tal van gesprekken op PDF downloaden. De originele boekenedities van The Paris Review Interviews op de kop tikken, vraagt iets meer moeite. Deze heruitgave, gecompileerd door Philip Gourevitch, is een alternatief.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening