Nieuwe Coetzee opnieuw in Nederlandse wereldpremière

De nieuwe roman van de Zuid-Afrikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee verschijnt opnieuw in primeur in een Nederlandse versie. Op 1 augustus komt uitgeverij Cossee met Dagboek van een slecht jaar, vertaald door Peter Bergsma, zo meldt Boekblad. Pas zes weken daarna zal de Engelse editie verschijnen. Het is al de derde maal dat Cossee met een Coetzee-boek in wereldprimeur mag uitpakken. Cossee viert dit jaar zijn vijfjarig bestaan. Coetzee's roman heeft alweer een intrigerend uitgangspunt. Volgens de aankondigingstekst ontmoet een oudere schrijver in de wasserette van zijn appartementencomplex de charmante jonge vrouw Anya. "Wanneer hij ontdekt dat ze ‘tussen twee banen in’ zit, beweert hij dat zijn ogen hem in de steek laten en biedt haar werk aan als typiste van zijn manuscript. Hij werkt aan een boek getiteld Uitgesproken standpunten waarvoor hij gevraagd is een aantal artikelen te leveren. Hij schrijft over actuele zaken als Al-Qaeda en Guantánamo, maar ook over muziek en design." Maar Alan, de vriend van de 'typiste', is argwanend en heeft "bedenkingen over de tijd die zijn mooie vriendin doorbrengt met deze oude wereldverbeteraar uit de jaren zestig." Coetzee weeft in Dagboek van een slecht jaar de bijdragen aan het boek Uitgesproken standpunten én dagboekfragmenten doorheen het verhaal van Anya en Alan en de oude hoofdpersoon.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening