Tirza en Grunberg weer aan het feest

Na de Gouden Uil heeft de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg voor zijn roman Tirza nu ook de Libris Literatuurprijs 2007 gekregen. De bekroning komt niet als een verrassing, want vrijwel elke zichzelf respecterende criticus durfde weinig anders dan Grunberg de meeste kansen toedichten, al kon je als outsider ook op L.H. Wiener met De verering van Quirina T. gokken. In het Amstel Hotel te Amsterdam steeg luid gejuich op toen Grunberg tot winnaar werd uitgeroepen. Het is trouwens de eerste keer dat eenzelfde roman zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs binnenrijft. De laureaat zelf bleef er vrijwel onberoerd onder en zei: "Er zijn meer manieren om blijdschap te beleven. Sommigen staan op en neer te springen, ik hou van understatement." Daarmee nam hij de woorden van Marjolijn Hof over, die net hetzelfde verklaarde toen zij onlangs de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs kreeg. "Mijn moeder is nog blijer", voegde Grunberg er aan toe. Aan de Libris Literatuurprijs hangt een prijzengeld vast van 50.000 euro. Grunberg zal 15.000 euro besteden aan een nieuwe vertaling van de poëzie van Heinrich Heine. De auteur maakt er een gewoonte van om een deel van zijn prijzengeld vrij te houden voor het stimuleren van publicaties. Onder de zes genomineerden bevonden zich twee Vlamingen: Louis Van Dievel met De Pruimelaarstraat en Tom Lanoye met Het derde huwelijk. De andere genomineerden waren Gerbrand Bakker voor Boven is het stil, L.H. Wiener voor De verering van Quirina T. en Sana Valiulina voor Didar & Faroek. De jury, onder leiding van Cox Habbema, sprak van een verbluffende maar verontrustende roman, waarin Arnon Grunberg ons meer dan ooit een spiegel voorhoudt." Het personage Jörgen Hofmeester biedt "een vlijmscherp portret van de zelfgenoegzame westerse mens die sinds 11 september 2001 veel van zijn zekerheden heeft zien verdampen en in al z'n angstvalligheid en vertwijfeling het kwaad van buiten vreest, zonder te zien hoezeer het ook in hemzelf schuilt." De juryleden van de Literatuurprijs waren dit jaar (naast Cox Habbema) Hans Bouman, Alle Lansu, Wilbert Smulders en de Vlaamse schrijver Erik Vlaminck. Vorig jaar ging de prijs naar K. Schippers voor Waar was je nou? Voor de statistieken: Grunberg kreeg ook al twee AKO-literatuurprijzen én dus ook twee Gouden Uilen. Zie ons eerder bericht en het NRC-boekenblog.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-05-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening