Postmoderne goeroe Richard Rorty (75) gestorven

In de Verenigde Staten is de beroemde filosoof en auteur Richard Rorty overleden, zo heeft de universiteit van Stanford gemeld. De godfather van het Amerikaanse postmodernisme stierf op 75-jarige leeftijd aan pancreaskanker. Zelf verkoos hij de titulatuur 'pragmatisch filosoof', want hij bekeek filosofie in functie van zijn toepassingsmogelijkheden. Zijn standaardwerk Philosophy and the Mirror of Nature (1979) is een voor vakfilosofen bedoelde studie van het westerse denken, die absolute uitspraken ontmantelde. Ook Contingency, Irony and Solidarity (1992) is vermaard gebleven in het denkende wereldje. "Rorty's enorme hoeveelheid geschriften, gaande van academisch werk tot tijdschrift- en krantenartikelen, lokten zowel fervente lof, vijandschap en verwarring uit. Maar wat zijn strengste critici ook van hem dachten, ze konden zijn werk niet negeren", zo schrijft The New York Times in zijn in memoriam. De laatste jaren schepte hij meer en meer plezier in de literaire analyse. Rorty oefende ook in de literatuurwetenschap grote invloed uit. Zie eveneens deze uitgebreide obit van Ger Groot in NRC-Handelsblad, de Frankfurter Rundschau en het bericht op De Morgen online.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening