Man Booker International Prize voor Nigeriaanse coryfee Chinua Achebe

De Man Booker International Prize voor fictie gaat dit jaar naar de 76-jarige Nigeriaanse schrijver, dichter en essayist Chinua Achebe. Deze oeuvreprijs, die pas voor de tweede maal wordt uitgereikt, maakt hem 89.000 euro rijker. Tot de genomineerden behoorde het puikje van de internationale letteren met onder meer Harry Mulisch, John Banville, Philip Roth, Michel Tournier, Peter Carey, Carlos Fuentes, Ian McEwan, Doris Lessing, Amos Oz, Salman Rushdie en Don De Lillo (zie ons eerder DPM-bericht). Voor The Guardian was dat destijds reden genoeg om van een "clash of the titans" en een soort officieus "literair wereldkampioenschap" te spreken. Mulisch werd verre van kansloos geacht. Voorwaarde voor de prijs is onder meer ook dat de boeken van de genomineerden in het Engels beschikbaar zijn. Juryvoorzitter Nadine Gordimer bestempelt Achebe - die de enige Afrikaan was bij de genomineerden - tot "de vader van de moderne Afrikaanse literatuur." Achebe blijft bekend voor zijn historische roman Things fall apart uit 1958. Het boek gaat over het effect van het kolonialisme op de traditionele Afrikaanse samenleving en kende een wereldwijd succes. Achebe heeft zowat 20 boeken op zijn naam staan, met een uitgesproken politieke en vaak satirische inslag. Ook de mondelinge taal is er van groot belang in. Achebe werkte onder meer als radioman bij de Nigeriaanse omroep, was ook diplomaat en gaf later les aan talloze universiteiten. Na een verkeersongeluk in 1990 raakte Achebe gedeeltelijk verlamd. De jury voor de prijs bestond, naast Gordimer, uit Colm Toibin en Elaine Showalter. Na de bekroning van de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Achidie met de Orange Broadband Prize for Fiction is Achebe trouwens al de tweede schrijver uit Nigeria die op korte tijd een aanzienlijke literaire prijs krijgt toegekend. De eerste editie van de prijs ging twee jaar geleden naar Ismaïl Kadare. De winnaar mag ook een vertaler van zijn voorkeur aanwijzen, die hiervoor 24.000 euro ontvangt. Zie uitgebreide berichtgeving in The Guardian, The Times en The Independent.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening