Poetin brengt Solzjenitsyn de Russische Staatsprijs

Gisteren heeft de Russische president Vladimir Poetin de vroegere dissident en Nobelprijswinnaar Literatuur 1970 Alexander Solzjenitsyn de prestigieuze Russische Staatsprijs uitgereikt. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in het Kremlin waarbij Poetin Solzjenitsyn prees voor het feit dat hij zijn leven had "gewijd aan Rusland", zo meldt AFP. "Miljoenen mensen in de wereld associëren de naam en het werk van Solzjenitsyn met Rusland", zei Poetin tegen een puikje personaliteiten, waaronder de echtgenote van de schrijver, Natalia. Zij kwam de prijs in naam van Solzjenitsyn ophalen. De auteur van de Goelagarchipel was op zijn 88-ste te zwak om zich te verplaatsen. Poetin bracht vervolgens wél een bezoek aan de in een rolstoel gezeten Solzjenitsyn in zijn huis te Troïtse-Lykovo, ten noordwesten van Moskou, om hem hoogstpersoonlijk te feliciteren. De Russische televisie toonde beelden van een ontroerde maar haast uitgemergelde Solzjenitsyn. De heren onderhielden zich naar verluidt "over de situatie in Rusland" en "de toekomst van het land". Solzjenitsyn zou er op aangedrongen hebben dat Poetin meer aandacht zou besteden aan de middenklassen en de bedrijven. In een vooraf uitgezonden videoboodschap zei Solzjenitsyn: "Aan het einde van mijn leven, durf ik hopen dat het historische materiaal dat ik ik heb verzameld, zal worden opgenomen in het bewustzijn en de herinnering van mijn landgenoten." Solzjenitsyn onthulde aan de wereld de wreedheid in Stalins concentratiekampen in onder meer Een dag met Ivan Denisovitsj (1962), In de eerste cirkel (1968) en de Goelagarchipel (1973-1975).
In 1974 werd hij uitgewezen uit de toenmalige Sovjetunie. Hij verkreeg onder meer asiel in Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten, tot hij in 1994 terugkeerde. Solzjenitsyn is sterk verknocht aan de Russische identiteit en de orthodoxie en droomt van een Groot-Rusland. De Russische Staatsprijs ging vorig jaar naar de patriarch Alexis de tweede. In 1998 weigerde Solzjenitsyn nog een hoge onderscheiding van Boris Jeltsin. Onlangs formuleerde hij toch ook kritiek op de aanpak van Poetin, al heeft hij hem ook geprezen in zijn voornemen om van Rusland weer een supermacht te maken. Momenteel worden in Rusland voor het eerst ook de Verzamelde Werken van Solzjenitsyn uitgegeven, zie hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening