Zeldzame manuscripten van Doyle, Genet, Hemingway, Rousseau e.a. op serie topveilingen

Bij Sotheby's New York vindt komende donderdag 21 juni een hoogwaardige veiling plaats van literaire manuscripten en Americana. Daarbij onder meer het manuscript van Journal du voleur van de Franse auteur Jean Genet. Het 184-pagina's tellende manuscript met toevoegingen en correcties behoorde toe aan de verzamelaar Jacques Guérin. De geschatte prijs schommelt tussen de 225.000 en 375.000 euro. Boekendingen meldt op dezelfde veiling ook topstukken van Sir Arthur Conan Doyle, de schepper van Sherlock Holmes, met onder andere het manuscript van Property of a lady en de eerste editie van Holmes' eerste verhaal A Study in Scarlet. Verder zijn er manuscripten, documenten en eerste drukken van Virginia Woolf, Jack Kerouac, Ernest Hemingway (op 24 juni is er nog een interessante Hemingway-veiling in Atlanta, zie hier), A.A. Milne, Patricia Highsmith, Herman Melville en J.R.R. Tolkien, naast brieven van Abraham Lincoln en een gehandtekend manuscript van Einstein. De hoofdvogel van de veiling zou het oorspronkelijke ontwerphandvest van de Anonieme Alcoholisten (Alcoholist Anonymous) zijn. Verwacht wordt dat het manuscript 1,2 miljoen dollar kan opbrengen. Ook een zeldzame versie van King James-bijbel uit 1611, met een typografische fout, zou hoge toppen kunnen scheren, zo vermoeden veilingwatchers. Op 27 juni is er in Sotheby's Parijs nog een topveiling met oa. het exemplaar van Les Fleurs du Mal dat Charles Baudelaire aan Eugène Delacroix schonk, een manuscript van Rousseau en werk van Proust, zie hier voor de details. De totale opbrengst wordt daar geschat op 3 à 4 miljoen euro. [foto: Jean Genet]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening