Onthullend Irakboek wint 's werelds grootste non-fictieprijs

De Samuel Johnson Prize, 's werelds befaamdste prijs voor non-fictieboeken, gaat naar de Amerikaanse Washington Post reporter-schrijver Rajiv Chandrasekaran voor zijn onthutsende boek over de surreƫle omstandigheden binnenin Bagdads zogenaamde Green Zone: Imperial Life in the Emerald City. De prijs is 30.000 Britse pond waard, zo meldt The Guardian. De jury was niet zuinig met lof voor het boek over de levensomstandigheden binnen de Amerikaanse bezettingsoverheid in Irak: "Imperial Life in the Emerald City kan vergeleken worden met de grootste reportages van de voorbije 50 jaar - het is even goed als John Hershey's reportage over Hiroshima en Truman Capote's In cold blood", zo zei Helena Kennedy, voorzitter van de jury. Het boek is gedistilleerd uit honderden interviews en interne documenten. Het boek onthult onder meer dat de verkeersreglementen in de hoofdstad Bagdad gebaseerd zijn op deze van de Amerikaanse staat Maryland, losweg gedownload van het Internet. De stock exhange in Bagdad is door de Amerikanen in handen gegeven van 24-jarigen die voordien nog nooit in de financiƫle wereld hadden gewerkt. Chandrasekarans boek biedt een weinig vleiend beeld van dit "kleine Amerika (of Versailles?) aan de Tigris" waar chaos en improvisatie de boventoon voeren. Hier kun je het eerste hoofdstuk lezen. Onder de vijf genomineerden bevond zich ook Ian Buruma met zijn boek Murder in Amsterdam, over Nederland na de moord op Theo van Gogh. Zie ons eerder DPM-bericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening