Franz Werfel Mensenrechtenprijs voor György Konrad

Wie denkt dat enkel de herfst of het voorjaar het literaire prijzenseizoen is, heeft het mis. Ook juni wordt kennelijk een piekmaand voor het uitreiken van literair edelmetaal. In Frankfurt heeft de Hongaarse schrijver György Konrád afgelopen zondag de Franz-Werfel-Mensenrechtenprijs ontvangen. De tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt door de Duitse Stichting Zentrum gegen Vertreibungen, en is naar de Oostenrijkse schrijver Franz Werfel (1890-1945) genoemd. Werfel, zelf slachtoffer van nazistische uitdrijving, schreef onder meer de roman De veertig dagen van Musa Dagh, over de Armeense genocide in Turkije. György Konrád neemt het in zijn romans dikwijls op voor de vele gedwongen verhuizers die Europa in de twintigste eeuw heeft gekend. In zijn dankrede heeft de schrijver van romans als Het tuinfeest en De stedebouwer het dan ook over het belang van ‘ruimte’: "Een ruimte is de fundamentele dimensie van een mensenleven. De meeste herinneringen zijn aan een ruimte verbonden. Deze ruimte is bewoond: met ons verleden, onze verwanten, onze voorouders en nazaten." Aan de prijs is € 10.000 verbonden. Zie onder meer dit bericht op Der Standard.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 19-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening