Papierman(d) - aflevering 23

Extra veel weekendleesvoer met letterlinks à la carte:
**Le Figaro is, net als wij, fan van de Finse cultauteur Arto Paasilinna, koning van de absurdistische, droge humor, die intussen ook zinnige existentiële balletjes opgooit. In Frankrijk wordt zijn werk fel gesmaakt en volgen de vertalingen zich in snel tempo op. Le Bestial Serviteur du Pasteur Huuskonen komt er op 7 juni aan, zie hier al de recensie. Intussen vermaken wij ons opperbest met De tien minnaressen, een zopas in het Nederlands vertaalde roman van de Fin bij uitgeverij Wereldbibliotheek. Jammer van dat foeilelijke omslag.
**Joost Zwagerman schrijft een pamflet De schaamte voor links. "Want mensen die nog links stemmen, doen dat met schaamte", zo poneert hij. Recensie in Het Parool. Boeiende lectuur in de aanloop naar de Belgische federale verkiezingen van zondag 10 juni.
**Literaire kritiek op het internet, de discussie blijft aan de gang: nabeschouwing op Het Brakke Hond-blog over het artikel van Corine Vloet uit NRC over de onder druk staande Amerikaanse boekenbijlagen (deze week ook in SDL verschenen). De Papieren Man was er destijds als eerste bij om het Amerikaanse boekenbijlagen-debat te capteren: zie hier en daar.
**Literaire festivals bij de vleet: in Australië is het Sydney Writers' Festival aan de gang, in Hongarije loopt de Hungarian Book Week en als kers op de taart is er de Book Expo 2007 in New York.
**Die onophoudelijke stroom literaire evenementen roept dan weer vragen op bij The Independent: The literary festivals boom.
**The Times bespreekt After Dark van de Japanse auteur Haruki Murakami.
**The Guardian heeft een interview met Marina Lewycka: Better late than never.
**Le Point heeft een recensie over het boek van Jerome Charyn over Isaak Babel (1894-1940).
**Prospect biedt een fascinerend essay aan over het belang van romanciers die zich aan het essay wijden.
**Zijn de Britse openbare bibliotheken toegankelijk genoeg?
**Het immer voortreffelijke Franse magazine Transfuge, uitsluitend gewijd aan de internationale letteren, levert een dossier over de Oostenrijkse kolos Thomas Bernhard af. Het tijdschrift is in België enkel te koop bij Tropismes in Brussel.
**De Groene Amsterdammer herontdekt schrijfster Patricia Highsmith, met een volumineuze special, waarin onder meer een essay van Highsmith-connaisseur Maarten 't Hart en naamgenoot Kees over het maken van een Highsmith.
**Het gratis online-magazine Victoriana Magazine buigt zich in woord en beeld uitsluitend over het Victoriaanse tijdperk.
**Lof voor De literaire kring van Marjolijn Februari in Knack vanwege de nochtans immer kritische Herman Jacobs. Zie ook nog zijn Arnon Grunberg-portret.
**Het VRT-nieuws bespreekt de literaire thriller Het leugenverhaal van schrijverskoppel Corinne Kisling en Paul Verhuyck. [foto: Arto Paasilinna]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening